TYDAL
Detaljprosjektering og bygging av offgrid hytte i Tydal, Trøndelag
Tema
Detaljprosjektering og bygging av offgrid hytte (råbygg)
Studio
Studio 2x8, i samarbeid med Rintala Eggertsson Arkitekter
Tidspunkt
Sommer 2021 - høst 2022
Plassering
Tydal, Trøndelag
Min rolle
Delvis detaljprosjektering av planløsning, utforming, materialvalg etc.
Organisering av firma og byggeprosess
Kontakt og planlegging med klient
Bygging: fundament- og tømrerarbeid
Om
Prosjektet var utført av Studio 2x8, et firma etablert av meg og mine studiekollegaer i 2021 med utspring fra kurset Design in Context på NTNU.
Studio 2x8 overtok hytteprosjektet i Tydal fra Sami Rintala - vår tidligere professor ved NTNU. Med utgangspunkt i konsept, plan og godkjente byggesøknader, tok vi for oss detaljprosjektering av hytten og planlegging av gjennomføring som skulle ta sted sommeren 2022. Som en gjeng av arkitektstudenter, derav én tømrer og én økonom, bydde vi oss på et eventyr som skulle konfrontere oss med mange utfordringer, men belønne med enda mer opplevelser og erfaringer.
Prosjektet er plassert på en offgrid tomt i Stugudalen i Tydal kommune, på en fjellskråning rett over tregrensen med 10 minutter gangavstand fra nærmeste grusparkering. I et sted dekket med snø 8 måneder av året og med noe av Norges største dimensjonerende snøbelastning, har vi tegnet og bygget en hytte som skulle både svare på klientenes behov, oppfylle det originale konseptet, tåle det utilgivelig klimaet og være gjennomført i løpet av én, intensiv, sommerferie.
Situasjonskart
Hyttens beliggenhet markert med rødt sammen med tilhørende utsikt over Stuggusjøen.
N
Utgangspunkt
Overordnet formkonsept sammen med utkast for planløsning og konstruksjon var utarbeidet av Rintala Eggertsson Arkitekter. Prosjektet var så overlatt til oss for videre detaljprosjektering
PROSJEKT
Utarbeidet interiørplan av oss basert på overtatt prosjekt.
Offgrid konstruksjon
Grunnet hyttens plassering i skogvokst fjellskråning uten umiddelbar veitilkomst, var det nødvendig med en byggestrategi som baserer seg mest mulig på onsite manuell montering. Hytten var plassert på punktfundamenter og reist opp med gulv og vegger som bindingsverk, og saltak bestående av massivtreelementer. Materialer har vært nødvendig å fraktes til tomten med helikopter.
Bjelkelaget hviler på et sett med punktfundamenter som når fjellgrunn
Utvendige vegger av bindingsverk danner et konstruktivt skall rundt interiøret
Takkonstruksjon
Grunnet innvendig takspenn på 4m og utvendig utkraging over terrassen på 2.5m, er taket bygget som et komposittelement bestående av to lag med massivtre (CLT) og stående 2x8 konstruksjonsvirke imellom. På denne måten opptrer takkonstruksjonen som H-profiler i retning av spennet/utkragingen, samtidig som den fungerer som en homogen skive for å fordele lastene utover alle ytterveggene.
Det nederste laget av massivtre er synlig som himlingen i interiøret av hytten.
Innvendig foto av råbygg
Detaljtegning østre gesims
Materialer
Ubehandlet terrassebord & eksponert limtrehimling
Detaljer av møte vindu og utvendig fasade
Sedumtak på bakgrunn av lynglandskap
Klientenes ønske om mørk fasade og grønt tak har satt preg på hyttens materielle karakter.
Brent & oljet malmfuru var valgt som fasademateriale, sammen med ubehandlet gran for terrassebord og eksponert massivtre som himling over terrassen. Sedummatter er valgt for takoverflaten, som gir liten belastning på takkonstruksjonen og samtidig bidrar til å integrere hytten i landskapet, særlig for nabohytter som har sin utsikt over prosjektet. Svartmalte vindus- og dørrammer og svarte metallbeslag er benyttet for å blende detaljer mest mulig i den mørke fasaden.
Detaljering
Utvendige detaljer for hytten er løst med hensikt om minimalt og stilrent uttrykk, slik at hytten kan utarte seg primært gjennom formgrep og materialer. Takrenner og nedløp er bygget inn i veggenes volum, avsluttet med tettliggende kantbord og vindski utformet med de samme kledningsbord som er benyttet over hytten.
Detaljtegning nordlig gesims
Foto av inngangsparti, fra øst
Timelapse av byggeprosess